‘Maar meisje toch!’

Het leven van iemand met een administratiekantoor is nooit saai. Vooral niet als je zulke uiteenlopende klanten hebt als ik: van grotere, zakelijke ondernemingen tot exotische eenmansbedrijfjes en van nuchtere Nederlanders tot creatieve Ethiopiërs en alles daartussen. Met mijn clientèle valt altijd wat te beleven. En het leuke is dat je van iedereen veel kunt leren, en elke ervaring op een positieve manier kunt benutten.

Zo bedacht ik vandaag het sublieme idee om vaste totaalpakketten te gaan aanbieden voor een van te voren vastgestelde prijs, afhankelijk van grootte en aard van het bedrijf. Bijvoorbeeld het pakket ‘EenZorgMinder’ voor ZZP’ers:  administratie, jaarverslag en aangifte inkomstenbelasting plus aangifte omzetbelasting. En pakket ‘IederZijnLoon’ voor bedrijven die de salarisadministratie willen uitbesteden. Vaste prijzen, vaste voorwaarden, vaste regels: structuur en duidelijkheid vooraf voorkomt misverstanden.

Hoe ik er ineens opkwam? Eén van mijn exotische klanten leek met de noorderzon te zijn vertrokken, terwijl ik haar administratie van het tweede kwartaal nog moest ontvangen voor de aangifte van de omzetbelasting. Ook had ze de factuur inzake de aangifte van het eerste kwartaal nog niet betaald. Haar mailadres werkte niet meer, haar vaste telefoonnummer was afgesloten en ze was niet thuis. Een week nadat ik haar had ge-sms’t, belde ze op. ‘Maar meisje toch!’ zei ze met haar prachtige accent. ‘Moet dat nú alweer met die belasting? Ik ben in India om prachtige nieuwe sari’s in te slaan die ik op de markt verkoop. Zal ik een mooie voor je meenemen?’ Ach ja. Op zo iemand kun je toch bijna niet boos worden. Maar het maakt mijn werk er niet makkelijker op. Vandaar de pakketten. En of en hoe dat verder gaat, vertel ik een volgende keer.

Ondertussen vraag ik me af hoe een belastingdienst eigenlijk werkt in een land met zo’n argeloze mentaliteit als die van mijn klant, waar een dagje, weekje of maandje later er niet toe doet…