De fik erin

Nostalgie. Daaraan lijdt onze wetgever, getuige de wet DBA. De wet is, net als de naam, obscuur, klantonvriendelijk en nauwelijks te duiden: Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Het liefst wil de wetgever terug naar ‘de goede oude tijd’, toen ‘alles veel beter’ was. Toen de werkende bevolking gewoon nog vooral uit werknemers en werkgevers bestond, toen iedereen braaf veel belasting afdroeg en netjes verzekerd was tegen ziekte, ontslag, overlijden en andere ellende. Vroeger, toen alles nog duidelijk was. De wet DBA zou daar voor moeten zorgen: niks verkapte dienstverbanden, weg met te weinig belasting betalende, en slecht of helemaal niet verzekerde ZZP’ers.

Tja.

Als administrateur van vele kleine ondernemers en freelancers merk ik, wéét ik, dat de wet DBA helemaal niet werkt zoals de overheid voor ogen heeft. Logisch. Je kunt de tijden niet terugdraaien. Je moet het niet eens willen. Verzin iets anders, verzin iets nieuws, en vooral: verzin iets van deze tijd. Treedt, zoals het wetgevers betaamt, op als de volksvertegenwoordigers die je hoort te zijn, niet als volksmenners. Dat begint bij het accepteren van het feit dat er in Nederland een dikke miljoen ZZP’ers zijn. Speel daarop in, grijp kansen en mogelijkheden, want die zijn er. Die zijn er altijd. Als je ze maar wilt zien. En misschien moeten bepaalde belastingvoordelen voor ZZP’ers wel veranderd en verzekeringen verplicht gesteld. Maar maak alsjeblieft korte metten met de wet DBA. De fik erin, zou ik zeggen.

Mijn klanten zijn hardwerkende mensen, die al hun ziel en zaligheid in hun bedrijf leggen. Ze dragen hun steentje bij aan de maatschappij en zijn niet van zins de boel te bedonderen, getuige het feit dat ze zo’n ervaren boekhouder als mij hebben ingeschakeld. Nu worden ze geconfronteerd met de achterdocht van de overheid, een hoop onduidelijke administratieve rompslomp en een afnemend aantal opdrachten als gevolg van zenuwachtige opdrachtgevers die het ook allemaal niet meer snappen. Dat hebben ze echt niet verdiend.

Maar ja. Welke volksvertegenwoordiger luistert nog naar het gepeupel. Alleen als er stemmen nodig zijn, worden er nog beloftes gedaan. Waaraan vervolgens niemand zich verplicht voelt te houden. Wanneer zijn de volgende Tweede Kamerverkiezingen ook al weer?