Inkomstenbelasting

Ondernemers zijn verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Net als werknemers zijn ondernemers verplicht belasting te betalen over hun inkomsten. Werknemers krijgen daarvoor een keurig jaaroverzicht van hun inkomsten en kunnen zelfs een vooraf ingevulde aangifte bij de belastingdienst downloaden. Ondernemers moeten er helaas veel meer voor doen.

Voor je kan beginnen aan je aangifte moet je een balans opmaken per 1 januari en per 31 december van het jaar. Hier staan onder andere op wat je aan inventaris hebt, je voorraad, wat je nog krijgt van je klanten, maar ook wat je nog moet betalen aan bijv. BTW en aan leveranciers.

Verder heb je een winst- en verliesrekening nodig. Hier bereken je je winst volgens één van de toegestane methoden. Inderdaad, dat lees je goed, je mag het niet helemaal op je eigen manier doen, maar moet je aan regels van goed koopmansgebruik houden.

Tot slot heb je een kapitaalvergelijking nodig, ook hiermee bereken je je winst. Je snapt al dat de beide methoden van winstberekening wel dezelfde uitkomst moeten hebben.

Als je dit allemaal hebt, kan je aan je aangifte beginnen. Wil je voordelig ondernemen, dan zijn er verschillende regelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt.  Denk daarbij aan de ondernemersaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. Allemaal regelingen die het ondernemerschap moeten stimuleren. Maar ook allemaal regelingen die niet iedere ondernemer kent. Laat je daarom adviseren om zo voordelig mogelijk te ondernemen.