Combinatie van leveringen en diensten in één pakket? Mogelijk één btw-tarief!

Als u een combinatie van leveringen en/of diensten in één pakket aanbiedt, mag u mogelijk ook maar één btw-tarief op deze combinatie toepassen. Dit heeft de Hoge Raad namelijk onlangs beslist in een rechtszaak over de rondleidingen en het museumbezoek in de Amsterdam Arena. De Arena moet hiervoor het 21% btw-tarief toepassen.

Deze beslissing is van belang als voor de afzonderlijke leveringen en/of diensten uit uw pakket verschillende btw-tarieven gelden. U realiseert door deze beslissing een btw-voordeel als voor uw gehele pakket daardoor het 6% btw-tarief geldt. Maar let op, is het 21% btw-tarief van toepassing voor uw gehele pakket, dan moet u btw terugbetalen als u op een deel van het pakket het 6% btw-tarief toepast.

Een gerechtshof deed onlangs al een vergelijkbare uitspraak inzake een obstacle run in combinatie met de levering van een wedstrijdshirt en een biertje bij de finish. Volgens het gerechtshof was sprake van één dienst: het gelegenheid geven tot sportbeoefening tegen 6% btw. De levering van het wedstrijdshirt en het biertje bij de finish was daarom ook belast met 6% btw, in plaats van de 21% btw die bij losse verkoop van een wedstrijdshirt of biertje van toepassing zou zijn. De Hoge Raad neemt in de uitspraak over de Amsterdam Arena een vergelijkbare beslissing en de staatssecretaris laat weten dat hij het eens is met de uitspraak van het gerechtshof.

Wilt u weten wat deze uitspraken voor uw pakket betekenen en welk btw-tarief u zou moeten toepassen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.